Project omschrijving

Een nieuw ontworpen groene patio midden in een 19e-eeuws bouwblok biedt de ideale beschutte buitenruimte voor 9 woningen, 2 kantoorruimtes en een restaurant. Met de verhuizing van poppodium ‘De Flux’ lag de weg open voor de herontwikkeling van dit grote theater. Aan Studio MRTN om de perfecte stedenbouwkundige en architectonische inpassing te ontwerpen.

Enerzijds begrensd door de grote kerk, anderzijds tegen de Zuiddijk aangebouwd, ontstaat binnenin het bouwblok een hoogteverschil van meer dan anderhalve meter. Het ontwerp verwijdert de grote zaal van het theater en introduceert een semi-publieke patio met daarin een vrijstaande woning. Het hoogteverschil wordt daarbij gebruikt om de overgang tussen het restaurant en de patio vorm te geven. In het voormalige podium worden 2 tweelaagse woningen gemaakt, in de kleine zalen komen het restaurant en de kantoorruimtes. Het geheel wordt aangevuld met meerdere bovenwoningen variërend van 62 tot 85 m2.

Door nauwgezet overleg tussen Studio MRTN, opdrachtgever, supervisor en de gemeente Zaandam is een ontwerp ontstaan dat op subtiele wijze enkele nieuwe elementen in een historische omgeving plaatst. De sloop en de bouw zijn inmiddels aangevangen, via de Facebookpagina van Studio MRTN kunt u op de hoogte blijven van de voortgang.


1 Woonkamer | 2 Slaapkamer | 3 Badkamer | 4 Kantoor | 5 Restaurant | 6 Patio | 7 Buitenruimte