Project omschrijving

Het ontwerp past subtiel een erf in met daaraan 5 schuurwoningen en een collectieve ruimte met een buitenkeuken, gemeenschappelijke gereedschapsruimte en opslag. Het is een moderne vertaalslag van de klassieke schuren aan een open erf, waarbij het erf gebruikt kan worden voor buitenspelen, een groentetuintje of een borrel. De woningen vormen de overgang tussen dit erf en de private achtertuin met aan de erfzijde de keukens en aan de tuinzijde de woonkamer.

Het polderlint waaraan de locatie zich bevindt kenmerkt zich door losjes uit elkaar geplaatste woningen. Traditioneel stond op het middenerf de hooiberg en op het achtererf de schuren/stallen. In de loop van de tijd zijn de doorzichten op het achterliggende polderlandschap dichtgeslipt met allerhande schuren en kassen. Het stedebouwkundige en architectonische ontwerp brengt deze doorzichten weer terug en plaatst zorgvuldig gemaatvoerde volumes om dit te kaderen.

De betonnen plint en “terras” voor de woningen zijn een stevige voet aan de grond en geven de overgang van het collectieve erf naar de private woning weer. De bovenbouw van de schuren is lichtvoetig gehouden in houtskeletbouw en met een simpele en betaalbare bekleding, in lijn met de traditionele materialisering van schuurvolumes. Het resultaat biedt veelzijdige landelijk gelegen woningen als interessant alternatief voor de traditionele uitbreidingswijk of stadswoning.