Project omschrijving

De lokale politieke partij Eerlijk Alternatief heeft Studio MRTN gevraagd een visie op te stellen voor de voormalige Rabobanklocatie in het centrum van Pijnacker. Als geboren Pijnackernaren grepen Marten Theeuwsen en Ruben Rodenburg de mogelijkheid tot het completeren van het centrum met beide handen aan.

Het Witte Huis, Ackershof 1 en 2, maar ook de diamant hebben inmiddels het grootste gedeelte van het plein vormgegeven. De Rabobanklocatie biedt de laatste mogelijkheid om het plein te begrenzen en te laden met programma. De huidige ontbrekende functies zijn daarbij cultuur, sport en kleine (startende) bedrijven. In beide varianten staat het aanvullen van deze functies centraal zodat het plein levendiger en fijner wordt om te gebruiken. Niet alleen met een groot feest, markt of kermis, maar ook tijdens een doorsnee doordeweekse dag. Idealiter zien we de functies zich vanuit het gebouw over het plein verspreiden in de vorm van kleine kiosken, zitgelegenheden of groenelementen.

Variant twee, de gestapelde stad, gaat uit van een ensemble van blokken en buitenruimtes. Het gebouw reageert hiermee op de omliggende bebouwing en creëert verschillende interessante verblijfsgebieden. Het plein loopt over in het gebouw en zet zich voort op de daken. Naast de privé buitenruimtes bij elke woning ontstaat zo een collectief terras voor alle bewoners (om bijvoorbeeld te BBQ’en of een verjaardag te vieren) en een openbaar terras om in de zon een drankje te doen en naar een voorstelling op het plein te kijken. Net als een echte stad bevat ook dit gebouw een ruim palet aan functies en types met onder andere startersstudio`s, grondgebonden woningen en ruime gezinsappartementen. Studio MRTN gelooft daarom dat variant twee een uitstekende nieuwe laag aan het centrum van Pijnacker zal toevoegen.