Project omschrijving

De lokale politieke partij Eerlijk Alternatief heeft Studio MRTN gevraagd een visie op te stellen voor de voormalige Rabobanklocatie in het centrum van Pijnacker. Als geboren Pijnackernaren grepen Marten Theeuwsen en Ruben Rodenburg de mogelijkheid tot het completeren van het centrum met beide handen aan.

Het Witte Huis, Ackershof 1 en 2, maar ook de diamant hebben inmiddels het grootste gedeelte van het plein vormgegeven. De Rabobanklocatie biedt de laatste mogelijkheid om het plein te begrenzen en te laden met programma. De huidige ontbrekende functies zijn daarbij cultuur, sport en kleine (startende) bedrijven. In beide varianten staat het aanvullen van deze functies centraal zodat het plein levendiger en fijner wordt om te gebruiken. Niet alleen met een groot feest, markt of kermis, maar ook tijdens een doorsnee doordeweekse dag. Idealiter zien we de functies zich vanuit het gebouw over het plein verspreiden in de vorm van kleine kiosken, zitgelegenheden of groenelementen.

Variant één gebruikt hiervoor vier volumes die subtiel opgaan in de bebouwing van de omgeving. Door de blokken te verschuiven worden bezoekers in de richting van het plein geleid en ontstaan er interessante verblijfsgebieden (zoals een klein subplein voor Brasserie Brocante). De vorm van de bebouwing (schuine daken en baksteen gevels) is geïnspireerd door de klassieke woningbouw uit het dorp, maar de architectonische uitwerking is duidelijk eigentijds. Variant één wordt hiermee een verfijnde aanvulling en afronding van het centrum van Pijnacker.